Bomberjacka eller Trenchcoat

Nu är det dags för en ny jacka igen. Det finns inget annat klädesplagg jag lägger lika mycket pengar på som en jacka. Trots detta så är det nog årets roligaste kläd inköp.

Hittar man en snygg jacka och har lite tur kan den vara trendig i flera säsonger. Många av de klädesplagg man köper in är ju faktiskt omoderna redan efter en säsong. Många av oss kommer ihåg när Canada Goose jackan kom. Trots priset så köpte folk denna jacka tills den blev så vanlig att ingen ville ha den. Men den fick vara med många säsonger och få jackor har hållit mig så varm som denna modell. I år står det mellan en bomberjacka eller en trenchcoat.

Bomberjackor

Min nya bomberjacka!

Få trender har slagit igenom så kraftigt som bomberjackan har gjort och många där ute har ångrat att de en gång slängde sitt original från 90-talet. Många nya modeller har nått marknaden men den klassiska bomberjackan är den som tilltalar mig mest. Själv så tycker jag en bomberjacka ska vara lite fluffig/boxig som den var under 90-talet.

Hade gärna köpt den gröna modellen, som troligtvis är den mest klassiska färgen, men tyvärr är det så få byxor som passar till en grön jacka med lite blankt tyg. Väljer jag att köpa en bomberjacka så kommer det bli en svart modell med ett orange färgat tyg på insidan. De flesta av oss känner till bomberjackans historia och de grupperingar som ”tog” jackan till sig under början av 90-talet. Skinheads och huliganer blev ansiktet utåt för jackan och försäljningen bland ”allmänheten” minskade kraftigt. I efterhand så verkar det som attityden och fördomarna mot jackan vände över en natt. Plötsligt associerade ”ingen” längre en bomberjacka med olika politiska åsikter och det blev okay för alla att bära den.

Trenchcoat

En snygg trenchcoat

Det som väger över för en trenchcoat är den stilrena looken och att den är lite mer praktisk än en bomberjacka. De flesta modeller är lite längre, nästan som en ytterrock, vilket gör det praktiskt när man har en kavaj under. Jackan härstammar från militären och bars i början av soldater från den brittiska och franska armén.

Designen, Thomas Burberry, är mannen som många anser vara trenchcoatens ”fader”. Blir det köp av en Trenchcoat kommer jag troligtvis satsa på en från Burberry. Älskar de modeller som har lyckats behålla mycket av originalet men ändå fått en modern touch.

Bilden visar en modell från Armani. Likt många trenchcoats försluts den med ett visst antal knappar.